Żywimy dzieci w zgodzie z naturą
Dla nas w KidsCollege Slow Food oznacza powrót do tradycyjnego żywienia, z tą różnicą, że teraz, zgodnie z obecną wiedzą dietetyczną, promuje się produkty mniej tłuste i ogólnie „lżejsze”. Zasady naturalnego żywienia mówią nam:
- jedzmy warzywa i owoce lokalne, sezonowe, rosnące w naszym kraju – są zdrowe, nie przebyły długiej drogi i nie były traktowane substancjami przedłużającymi ich trwałość, zawierają więc dużo witamin. Wybierajmy najlepiej te z upraw ekologicznych, niepryskane, w sezonie będą tańsze niż importowane banany i pomarańcze, którymi zachłysnęliśmy się ponad 20 lat temu, bo już wszędzie i zawsze można je kupić;
- pamiętajmy, że rodzime owoce możemy zjadać w całości, ze skórką, w której jest wiele cennych składników, a z warzyw wykorzystujmy zarówno korzeń, jak i liście (np. pietruszka czy młode buraki);
- wybierajmy żywność jak najmniej przetworzoną – produkty z mąki pełnoziarnistej, zioła zamiast gotowych przypraw z dużą ilością soli, mięso zwierząt, które nie pochodzą z hodowli przemysłowej.
W KidsCollege pamiętamy, że te zasady są szczególnie ważne w przypadku dzieci, które rozwijają się i rosną. Dlatego naszych podopiecznych żywimy naturalnymi i urozmaiconymi produktami, zapewniamy im zbilansowaną dietę. Dodatkowo dzięki temu od małego wyrobią sobie odpowiednie nawyki żywieniowe.
Nasze przedszkole jest partnerem akcji Zdrowy Przedszkolak, jest to kampania na rzecz naturalnej diety w przedszkolu.